mari kita kongsi same2 cara2 untuk membuat "Lasagne ala Choh"
BAHAN-BAHAN YG DIPERLUKAN
Beberapa keping San Remo Instant Lasagna
2 sudu minyak
1 biji bawang besar, dipotong dadu
1/2 batang lobak, dipotong dadu
3 ulas bawang putih, dipotong dadu
500g daging kisar
1 tin prego traditional
2 cawan stok ayam
garam dan lada hitam secukup rase
2 sudu planta
2 sudu tepung gandum
2 cawan susu segar
125g mozzarella or ceddar cheese
boleh didapati di supermarket
*********
untuk buat lasagna kita perlukan dua bahagian sos
1)sos daging
2)sos keju
CARA-CARA MEMBUAT SOS DAGING
1) panaskan kuali anda dan masukan minyak.
2) masukkan bawang,bawang putih dan lobak yang telah dipotong dadu tadi kemudian tumis
sehingga lembut dan naik bau.
3) masukkan daging tadi dan masak sehingga kecoklatan
4) masukan tomato prego kedalam daging yang telah lembut dan sebati bersama bawang tadi.
5) masukkan juga stok ayam dan gaul
6) masukkan garam dan lada hitam sebagai penambah perisa
7) tutup dan masak dalam 10-15 minit sehingga sedikit pekat
(lupe nak ambil pic mase tgh masak)
*****
CARA-CARA MEMBUAT SOS KEJU
1) cairkan planta dalam kuali yang berasingan masukkan tepung dan gaulkan selama 2 minit
dalam api yang kecil
2) alihkan kuali tadi dr api dan masukkan susu segar dan gaulkan
3) letak semula kuali tadi di atas api dan gaul susu dan planta tadi sehingga pekat dan lembut
4) masukkan 1/2 dari keju tadi dan gaul sehingga pekat dan sekata
5) letak garam dan lada hitam untuk tambah perasa
ok after prepare 2 sos tadi bolehlah gabungkan untuk membuat lasagna yang lazat.
Me use microwave untuk masak Lasagna ni. Me gune heat lebih kurang 180 darjah.
masukkan sos daging tadi dalam bekas microwave sebagai layer pertama

kemudian masukkan lapisan lasagna tadi

kemudian tuang sos keju tadi sehingga menutupi seluruh daging
dan kepingan lasagna tadi

ulang sehingga lebih kurang 4 lapis
kemudian taburkan lebihan keju tadi di bahagian atas
dan kelihatan seperti ini
uji samada Lasagna tadi masak dengan menggunakan garfu
untuk Lasagna yang sempurna pastikan keseluruhan kepingan
Lasagna tadi ditutup dengan sos daging dan sos keju
******
after 30-35 minutes
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tadddddddaaaaaa
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tadddddddaaaaaa
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
LASAGNA ala CHOH
No comments:
Post a Comment